Новини

Пет причини да използвате ключарски услуги:Kluchar varna

Болшинството български граждани изпитват затруднения със зле направени ключове и ключалки, които предразполагат към инциденти тип ала заключвания. Обикновено когато това се случи,некомпетентното лице се опитва да оправи само проблема с подръчни средства, но вместо да се справи то задълбочава повредата. Ето защо реших да ви представя пет причини за употребата на професионални ключарски услуги от ключар.®
♦Професионалните ключарски услуги могат да помогнат да запазите целостта на вратата на вашия дом, офис или автомобил. Обикновено екипите разполагат със специална техника и инструменти, а чрез тях получавате висококачествено обслужване без никакъв риск от допълнителни усложнения.
♦Специалистите предлагат денонощна ключарска помощ, която можете да използвате дори и през почивните дни.  Сертифицирания ключар знае как да ви помогне по всяко време на денонощието.
♦Често ставаме свидетели на клиенти, които не могат да влязат в апартаментите си, тъй като са оставили ключ в ключалката. Това не е никакъв проблем за истинските ключари, като последните ще отстранят аварията за отрицателно време.
♦Друга неприятна ситуация е заключения автомобил, който крие определени специфики при отварянето. Естествено ако гласувате доверие на сертифициран автоключар®, то той ще отвори вратата или багажника буквално за броени минути.
♦Ръководителите на офиси и търговски обекти, често изпитват проблеми със заключване на различни видове ключалки. Решението за тях е абонамент за ключарски услуги, който е достъпен 24/7.
Всеки човек допуска грешки и ние знаем колко неприятно е да бъдете заключени. Заради това купихме най-добрите инструменти и работим неуморно за да ви помагаме в неприятните моменти свързани с вашите входни врати или автомобили. Потърсете ни при нужда!®

Пламен Янев, ключар при www.hitklucharivarna.com

Що е то ключар?

Ключар – Това е занаят който в световен мащаб съществува още от 15-ти век. Ключар е човек – занаятчия който може да отключи всяка врата без ключ.

Ключарите влизат в две категории: Битов ключар и автоключар

Битовият ключар се занимава главно с ъс заключващата система на домовете, ремонт на брави и патрони, монтажи както и работа със шперц при нужда. Автоключар – това е ключаря който отключва и ремонтира автомобилни ключалки, ремонтира авто ключове,отключва коли и др.

В България е наложено законодателство за легитимиране на майсторите в занаята, които могат да практикуват уменията си на пазара. Това легитимиране може да се получи само в Националния Съюз на Ключарите в България (НСКБ), където както и на много други места в България легитимацията се получава срещу годишен членски внос в размер на 180 лв. (към 2013г.) за издаване на документ който усдостоверява и разрешава упражнение на ключарска дейност, с което всеки грамотен или не грамотен човек, само срещу 180 лева може да се представи за майстор в занаята пред клиенти или органите на МВР.

Масово по медиите се разпространява информация за това – когато имате нужда от ключар да потърсите такъв, който е опълномощен от НСКБ, което е толкова опасно колкото и такъв който не разполага с подобно пълномощно.

Как да предпазим дома си от крадци по празниците

Крадец

Съседи и „приятели” най – често дават информация на апашите

Във връзка с настъпващите коледни празници, опитни полицаи дадоха практически съвети как да предпазим дома си от набезите на крадци. Служителите издават, че апашите най – често използват две основни техники, за да разберат в чие жилище могат да очакват богата находка. Времето на всенародно веселие за тях е време на жътва, защото мнозина заминават по почивки, накупили са скъпи подаръци за близките или са приготвили сериозни суми за това.

На първо място, най–опасни естествено са професионалните крадци, които поддържат солидна мрежа от информатори в своя обсег на действие. Доносниците непрекъснато следят в своя квартал кой с какво се е сдобил, дали е сменил старата кола с нова,с какво заключване е жилището му, какво споделя пред другите за работата си и така нататък. Веднъж докопали се до информация, веднага предават наученото на бандитите срещу съответен процент от печалбата или твърдо заплащане след осъществяването на обира.

За да неутрализираме шпионите, най – добре е да не споделяме пред никой, дори и пред хора които мислим за приятели, какви доходи получаваме и какво е обичайното ни разписание на движение. Тук обаче в основен проблем се превръщат бъбривите съпруга, тъща, майка или баба, на които никаква заплаха не може да затвори устата. Колкото и да е трудно трябва да обясним, че в името на общото благо не трябва да дрънкат какво става в дома ни. Или както е казал знаменитият Санчо Панса „Като знам колко е дълъг езикът на моята Тереса, то най – добре е тя да не знае нищо”.

Kluchar varna

Полиция

Втората най – популярна сред крадците техника е да огледат добре паркираните пред блока автомобили. Когато видят, че някое семейство разполага със сравнително скъп автомобил дори и от нисък клас, това за тях е сигурна индикация, че и в жилището ще има най – малкото достатъчна техника, за да си напълнят джоба. Според полицаите, за тях е напълно достатъчно да задигнат например един лаптоп, 50-60 грама злато и фотоапарат.

Третата по популярност хватка на крадците е да проверяват самостоятелно набелязаното жилище. Обичайно преминават по няколко пъти на денонощие около жертвата, за да видят дали има движение в къщата. Скъпата входна врата също издава, че собствениците разполагат със стабилни доходи, защото щом могат да си позволят разход за нея, то със сигурност вътре има и достатъчно уреди. Доста често, обирджиите звънят на вратата през деня и ако някой отвори обясняват, че са се объркали и търсят „Пешо, дето се върна от Америка”.

Разследващите препоръчват, ако ще отсъстваме от дома си по празниците, в никакъв случай да не оставяме ценни вещи и пари. По – добре е да намерим сигурно място, където да ги съхраняваме докато ни няма. Това може да бъде обществен трезор, приятелско семейство, силно охраняван офис на приятел и т. н.

Полицаите допълват още, че голяма част от бандитите са се устремили отдавна към най – посещаваните курорти. Там за тях ще бъде още по – лесно, защото хората са отишли с нагласа да се веселят и да харчат пари. Освен това, хотелските стаи доста често не са добре охранявани, а в много случаи хора от персонала снасят информация на престъпниците. Добре е и на обществените места да спазваме препоръките на полицията, като не съхраняваме в хотелската стая скъпи вещи или пари.

Пазете дома си от крадци по празниците !

Авторите на криминологически проучвания са почти единодушни, че извършителите на повечето кражби от жилища са млади ниско образовани хора. При вида на някой отворен прозерец или незаключена врата те спонтанно вземат решение да извършат поредната си кражба. Обикновено този тип крадци рядко пристъпват към взлом – чупене на прозорци, разрушаване на прегради и всичко, което е свързано със силен шум, опасност от самонараняване и др. Наличието на здрави допълнителни брави също представлява преграда за тях.

Не може да се отрече обаче, че съществуват и групи от професионално подготвени и снабдени с технически приспособления квартирни крадци, пред които трудно устоява и най-здравата бронирана врата. За да не попаднете в полезрението им, следва да ограничите достъпа до случайни хора в дома си. Част от тях могат да бъдат разузнавачи на престъпни групи от професионални квартирни крадци. Ако искате да постигнете висока степен на сигурност за дома си, препоръчваме ви да вземете следните мерки в конкретните случаи.

ЕДНОФАМИЛНО ЖИЛИЩЕ (КЪЩА, ВИЛА)

* Погрижете се външната порта и ограда да са солидни, без пролуки и да са трудни за прескачане.
* Монтирайте звукова аларма, която да се задейства при нежелано влизане през портата.
* Огледайте прозорците – особено на сервизните помещения, както и тези на мазето и гаража. Ако се налага някои от тях да са постоянно отворени, монтирайте здрави решетки (основата им се закрепва с болтове, навити откъм вътрешната страна на жилището)
* Прегледайте за възможни подстъпи към дома ви през покрива, мазето, задните врати, балконите, страничните стени към съседите и пр. Поставете се мислено на мястото на евентуален крадец и вземете нужните контрамерки.
* Направете пространството пред входната врата по-безопасно. Поставете високо над вратата мощна лампа с рефлектор, която да се пали и гаси отвътре. Ако около входната врата има удобни укрития за нападатели, премахнете ги. Наоколо засаждайте само ниски и бодливи храсти.
* Винаги заключвайте външната врата, дори когато излизате навън за малко.
* Изчезването на ключове от дома ви следва да предизвика сериозно безпокойство у вас. Незабавно сменете патрона бравата!
* Посъветвайте членовете на семейството си (особено децата) да пазят добре своите ключове. На връзката с ключове не бива да има каквито и да е било надписи с имена и адреси.
* Избягвайте излишно демонстриране на материално благополучие. Разузнава-чите на организираните групи крадци „водят на отчет“ жилищата в престижни квартали, както и домовете, които се отличават от околните с очевидния си разкош.
* Винаги спускайте плътни завеси или щори вечерно време, преди да запалите лампите.
* Ако имате възможност, вземете си куче от порода, подходяща за домашен пазач.
* Ако домът ви не се обитава постоянно, няма да е излишно да се абонирате за охрана от полицейската служба за сигнално-охранителна дейност (СОД)
* Когато заминавате в командировка или на курорт, избягвайте да съобщавате това на много хора. Не тръгвайте шумно и демонстративно. Оставете запалени по една-две лампи в дома. Полезно би било да се снабдите със специален таймер, който пали и гаси светлините по програма, имитирайки присъствие на хора.

АПАРТАМЕНТ В БЛОК

* Поставете здрава външна врата от метал или масивно дърво, окачена най-малко на три панти. Особено внимание обърнете на бравите. Секретните им патрони в никакъв случай не бива да се подават отвън, тъй като крадците ги хващат с водопроводен или специално направен ключ и с рязък удар ги пречупват в най-тънката им средна част. Отключването след това със специален инструмент е елементарно. Никога не разчитайте на допълнителни брави със скосено езиче. Добър ефект имат двустранно и много странно заключващи се брави.
* Ако сте взели тези мерки, съществува вероятност от пробиване или изтръгване на секретния патрон навън с устройство, наподобяващо тирбушон. Ето защо хора, които се нуждаят от по-голяма сигурност, е препоръчително да се снабдят със специално защитени срещу тези действия брави, независимо, че цената им е висока
* Обърнете внимание на здравината на пантите. Престъпниците често атакуват вратите в тези точки, използвайки хидравлични крикове
* Осигурете осветление пред вратата си, монтирано високо над нея, което да се пали или гаси индивидуално от вас, независимо от съществуващото стълбищно осветление. Често преди извършване на кражба стълбищното осветление умишлено бива повреждано.
* Монтирайте на входната врата шпионка с широкоъгълна оптика, за да можете да наблюдавате цялата стълбищна площадка, както и верига за ограничено отваряне на вратата. Приучете членовете на семейството си да ги използват при всяко позвъняване, както и преди излизане. За да избегнете излишните предпазни мерки, уговорете с близките си домашен код за позвъняване (например две къси и едно дълго). Все пак внимавайте – престъпниците или техните разузнавачи могат да разберат кода ви и да ви заблудят!
* Ако имате балкон на партерен, надпартерен или най-горен етаж, както и ако той граничи със стълбището на блока или със съседните балкони, има голяма вероятност крадците да проникнат от там. Някои престъпници проникват откъм покрива на блока, като се спускат с въже, подобно на алпинисти. Затова се препоръчва на балкона да бъдат поставени решетки или той да се остъкли с рамки от малки клетки, през които не може да се премине.

Внимание! Ако живеете на надпартерен етажи съседът под вас вече е поставил решетки, по тях крадците могат да проникнат във вашия балкон. Изкачването по стълба също не е изключено. В такива случаи се препоръчва поне една от бравите на входната врата да се заключва само отвън. Така крадците, проникнали през балкон или прозорец, не ще могат да изнесат нищо от дома ви.

НЕПОЗНАТ ПРЕД ВРАТАТА. ОПИТИ ЗА РАЗБИВАНЕ

* При всяко позвъняване проверявайте през шпионка кой е отвън. Ако видът на непознатия ви обезпокои, отворете с ограничителната верига. Поискайте от него да се лигитимира. Крадците често се представят за телефонни техници, инкасатори, данъчни инспектори, лекари, санитарни инспектори, доброволци, които събират помощи, и дори за полицаи. Поискайте да ви покажат съответния служебен документ. Ако нещо ви усъмни, позвънете за проверка в съответната служба или в полицията, без да отваряте вратата. Научете възрастните и децата да постъпват по същия начин.
* Ако чуете на стълбищната площадка пред жилището си шум от чупене и трошене, погледнете през шпионката. Ако се окаже, че не се вижда нищо, вероятността да разбиват жилището на съседите ви не е малка. В такива случаи крадците облепват околните шпионки с дъвка или хартиени лепенки. Незабавно позвънете в полицията, а ако нямате телефон, съобщете през прозореца или балкона на минувачите от улицата, че се извършва престъпление. Ако имате видимост, наблюдавайте какво изнасят крадците и на каква кола се качват. Запишете марката и номера. Помнете, че ако не помогнете за разкриване на крадците у съседите, следващия път вие може да сте тяхната жертва!
* В случай, че намерите вратата на дома си разбита, не влизайте вътре. Завареният в ограничено пространство престъпник е много опасен. Идете у съседите и повикайте полиция
* Ако пък установите кражба, след като вече сте влезли в жилището си, не пипайте нищо до идването на представители на полицията и следствието! Огледайте внимателно дали крадците не са забравили нещо свое. Помислете кои хора освен членовете на вашето семейство са били наскоро в дома ви (от всички следва да бъдат взети пръстови отпечатъци за сравнение и отделяни от тези, които са оставили крадците).

ПРАЗЕН ДОМ

Имайте предвид, че повечето кражби стават, когато в дома няма никой. Престъпниците бързо узнават това по множество признаци: тъмни прозорци, препълнена пощенска кутия, празна кофа за боклук, спуснати и през деня щори и завеси, липса на пране по въжето на балкона и др.. За да ги заблудите, макар и временно, бихте могли да направите следното:
* Ако сте абонирани за всекидневник, помолете съответната пощенска служба да съхранява броевете, докато ви няма, а не да ги носи на вашия адрес.
* Снабдете се с домашен електронен таймер, който по програма да пали и гаси различни осветителни тела в жилището, да включва телевизор, радиокасетофон и др.
* Ако притежавате скъпи вещи, осигурете охрана от служба СОД на полицията или си направете застраховка в дружество с добра репутация.
* Ако децата са ви ученици, не ходете през ваканциите всички заедно на почивка. Престъпниците използват именно тези периоди. Замаскирайте тръгването си на почивка, като паркирате в съседна улица и там натоварите колата си с плажните принадлежности, ските и другата екипировка, която може да издаде намеренията ви. Преди да заминете платете всички сметки за ток, вода, телефон и др. да не се трупат съответните съобщения на вратата ви или в пощенската кутия като доказателство за вашето отсъствие.
* Ако сте укрепили добре жилището си срещу крадци, а те искат на всяка цена да проникнат в него, след съответните проучвания обикновено се насочват към най-уязвим член на семейството – възрастен човек или дете. Ще го проследят и нападнат в момента, когато отключва вратата, за да влезе или излезе. Инструктирайте всички от семейството да вадят ключа си едва след като се уверят, че близо до тях няма подозрителни лица. При излизане следва винаги да се поглежда през шпионката.

НОЩЕН КРАДЕЦ

Макар и по-рядко срещана в практиката, това все пак е възможна ситуация. В случай, че се събудите нощем от странен шум в жилището си и видите непознат пред себе си – Не викайте и не влизайте в разправия с него!
Заварения на местопрестъплението крадец се намира в състояние на стрес и може да прояви необикновена агресивност. Затова се опитайте да успокоите по някакъв начин обстановката. Кажете на крадеца, че вероятно е станала грешка и той сигурно е сбъркал жилището. При първа възможност избягайте навън и се обадете на полицията. Успокойте близките си, за да не би те да реагират остро. Постарайте се да запазите самообладание и да запомните характерни белези от външността на нападателя. Ако той поиска да му дадете някаква вещ или пари, дайте му ги.